Tussen spoor en pastoor – 100 jaar Nieuw Engeland

De Utrechtse wijk Nieuw Engeland bestaat 100 jaar. ‘Tussen spoor en pastoor’ beschrijft de geschiedenis van de wijk rondom het H.J. Schimmelplein. Met prachtige foto’s.

tussen-spoor-en-pastoor-nieuw-engeland-100-jaar-smallOp 13 december 1911 worden in het bevolkingsregister de eerste bewoners van de Utrechtse wijk Nieuw Engeland geregistreerd. Het zijn spoorwegmedewerkers en militairen, maar ook een kleermaker, een elektriciën, een ‘reiziger in sigaren’ en een handelaar.

Nieuw Engeland is een van de eerste nieuwbouwwijken ten westen van de stad, langs de spoorlijn richting Gouda. Er wonen aanvankelijk veel katholieken. De enorme kerk aan het Schimmelplein symboliseerde de sterke Roomse oriëntatie.

Maar er kwamen ook socialisten samen in Nieuw Engeland, ‘gastarbeiders’ vonden er onderdak en later veroverden studenten en creatievelingen de wijk.

In dit boekje beschrijft Eddy Habben Jansen de geschiedenis van Nieuw Engeland. Het is een verhaal over hoe een weiland een woonwijk werd en hoe bewoners het heft in handen namen om hun wijk leefbaar te houden.

Koop dit boekje bij de winkeliers in Nieuw Engeland, dan betaal je geen verzendkosten.

Waar is het te koop?
Koffie & Ik, Vleutenseweg 169
Bakkerij Neplenbroek, Hasebroekstraat 1
Je kunt het ook aan huis kopen bij Donald Suidman, H.J. Schimmelplein 38

Van de opbrengst betalen we eerst de rekening van de drukker, en als er geld overblijft willen we een audiotour-app maken waarmee je door de wijk kunt wandelen.

 

Als je het via deze site bestelt, betaal je € 1,95 voor verpakken en verzenden.bestel

Tussen spoor en pastoor
De geschiedenis van de Utrechtse wijk Nieuw Engeland
Eddy Habben Jansen
ISBN 9789491757402 80 blz, € 10,-
Tweede druk, februari 2017
Uitgever: Beheergroep Schimmelplein

nieuw-engeland-logo-initiatievenfondsDit boekje kwam mede tot stand dankzij een financiële bijdrage van het Initiatievenfonds.

Top